Geletterdheid

Geletterdheid omvat de competenties om informatie te verwerven, te verwerken en gericht te gebruiken. Dit betekent met taal, cijfers en tabellen kunnen omgaan en van de digitale vaardigheden gebruik kunnen maken. Geletterd zijn is belangrijk om zelfstandig te functioneren en participeren in de samenleving. Geletterd zijn is nodig om zich persoonlijk te kunnen ontwikkelen en om te kunnen bijleren.

Door te werken aan de geletterdheid van ouders verhoog je hun kansen én die van hun kinderen. Deze vaardigheden bij de ouders zijn cruciaal om hun kinderen te helpen groeien en ontwikkelen. Hierop inzetten is belangrijk om te voorkomen dat laaggeletterdheid van generatie op generatie wordt doorgegeven.  Eén op tien ouders in Vlaanderen is laaggeletterd.

Themapagina in opmaak

WVDG_ALGEMEEN2018 lezen.jpg
Campagne Week van de Geletterdheid 2018

Wie niet mee is, is gezien!

De Week van de Geletterdheid gaat in 2018 door van 10 tot 14 september en heeft als thema laaggeletterdheid bij de ouders.

De Week van de Geletterdheid staat in het teken van het versterken van ouders. Door te werken aan de geletterdheid van ouders verhoog je hun kansen én die van hun kinderen. Hierop inzetten is belangrijk om te voorkomen dat laaggeletterdheid van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Hier vind je alle informatie hierover.

Week van de Geletterdheid logo.jpg
Co-creatie met departement Onderwijs en Vorming, Netwerk Basiseducatie, Linc vzw, Vocvo, Wablieft, K&G en Gezinsbond
De herkenningswijzer

De herkenningswijzer is ontwikkeld als leidraad om signalen van laaggeletterdheid bij ouders te herkennen en hen verder te helpen.

Inspirerende voorbeelden uit de praktijk

Volgt nog

Getuigenissen van ouders

Volgt nog

Om mee te geven aan ouders
Reageer op dit artikel