The Science of Dad: Engaged Fathers Help Kids Flourish - Kind vaart wel bij opmars vaderschap

Auteur :

S. Pappas

Jaar van publicatie :

2013

Thema :

Gezin

Type :

Document


Korte beschrijving:

Er komt steeds meer bevestiging vanuit de wetenschap dat een betrokken vader een grote invloed heeft op toekomstig geluk en toekomstige prestaties van de kinderen. Deze invloed blijkt veel groter dan waarvan wij ons als vaders bewust zijn. Betrokken vaders laten hun kinderen floreren.

Het vaderschap is aan een enorme opmars bezig, aldus een artikel op LiveScience.com waarover vdrs.nl bericht. Terecht, want nog steeds nemers moeders het leeuwendeel van de opvoeding en huishoudelijke taken voor hun rekening.

De toenemende betrokkenheid van de vader is goed nieuws voor de kinderen. Een grotere aanwezigheid van de vader in de opvoeding leidt tot een hoger IQ bij de kids. Kinderen halen betere schoolresultaten en een hogere sociale status op latere leeftijd. De effecten openbaren zich veelal vanaf de tienerjaren. Volgens Prof. Carolina de Weerth van de Radboud Universiteit Nijmegen is een investering in aanwezigheid als ouders (dus vader én moeder) tijdens het eerste levensjaar dan ook een prima investering die zich later ruimschoots terugbetaalt. Overigens laat onderzoek zien dat het hier niet per se over  biologische vaders hoeft te gaan. Adoptievaders of stiefvaders kunnen dezelfde resultaten bereiken.

Reageer op dit artikel
Waar te verkrijgen?