Samen spelen

Niks zo leuk als samen spelen. Gillend van de lach met je kind stoeien. Een poosje gamen met je puber. Samen spelen is aandacht geven en een mooie manier om een kind beter te leren kennen. Het brengt ontspanning en versterkt de band tussen ouder en kind.

Wat heb je nodig?

Dat hangt natuurlijk af van de aard van de activiteit. Organiseer je een buitenactiviteit dan kan je bijvoorbeeld volksspelletjes gebruiken, of sportmaterialen. Voor een binnenactiviteit kom je eerder terecht bij bordspelletjes en ander speelgoed. Verzamel bijvoorbeeld een hele hoop legoblokken en bouw met z'n allen een heus dorp. Ook samen knutselen is een leuke activiteit voor gezinnen. Met kosteloos materiaal zoals elastiekjes, stokjes, potjes en flesjes kan je de zotste creaties bouwen.

Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een straat gedurende een bepaalde periode volledig af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. In deze speelstraat kunnen kinderen veilig en ongehinderd samen spelen. Samen met de buurt kan je vormgeven aan de ideale speelstraat. 

Met wie kan je samenwerken?

Voor buitenactiviteiten kan je partnerorganisaties zoals Buurtsport of de Sportdienst van de gemeente benaderen. Zij hebben materialen die meestal tegen een laag bedrag te ontlenen zijn. Ook kun je denken aan de Gezinsbond Sportfederatie. Zij ondersteunen je met materialen en begeleiding van sportieve activiteiten. Of misschien willen de monitoren van de jeugdbeweging een leuke activiteit verzorgen voor kinderen, jongeren en ouders.

Wil je liever binnenshuis iets organiseren, dan kan je contact zoeken met de spelotheek in je buurt voor ontlening van spelletjes en begeleiding van de activiteit. Ook FORUM Federatie vzw ondersteunt bij de organisatie en begeleiding van spelnamiddagen of -avonden.

Bibliotheken zijn vaak geïnteresseerd om mee te werken aan dit soort activiteiten. Voor hen is het een manier om mensen kennis te laten maken met hun werking en locatie. Mocht je dus verlegen zitten om een geschikte ruimte, dan is de bib misschien een optie.  

Voor deze editie van de Week van de Opvoeding ontwierp de Gezinsbond een heuse Gezinshapper, een spel voor jong en oud met een aantal knotsgekke opdrachten. Hier kan je een aantal exemplaren bestellen.

Interessante links

Ideeën om zelf spelletjes te knutselen vind je hier.

Heel veel knutselideetjes.

Buitenspelen in de natuur is altijd leuk. Klik hier voor inspiratie.

Allerlei leuke spelletjes en activiteiten om te spelen in natuur of bos.

Hopen inspiratie voor bosspelen, balspelen en kringspelen.

Zes stappen die je begeleiden bij het organiseren van een speelstraat.

Week van de opvoeding 2017