Samen met een boek

Door samen met kinderen in een verhaal te duiken, komen ze in een andere wereld terecht en leren ze nieuwe en onbekende dingen kennen. Hun dagelijkse wereld wordt groter, ze kunnen meeleven en zich identificeren met personages. Verhalen kunnen kinderen blij en vrolijk maken, maar ze kunnen ook gevoelige thema’s zoals ziekte, verlies en dood bespreekbaar maken. Boeken kunnen een goede aanleiding zijn om na het voorlezen te praten over emoties zoals angst en verdriet. Niet alleen voor kinderen trouwens, want voorlezen is er voor elke leeftijd!

Ook film en theater stimuleren het inlevingsvermogen van kinderen en jongeren en helpen om eigen ervaringen, gedachten en gevoelens te verwoorden en te verbeelden. De Pixar-film Inside Out sluit perfect aan bij het thema van dit jaar. De film neemt je mee naar een bijzondere plek: het hoofd van de 11-jarige Riley en vertelt over de relatie die we hebben met onze emoties. Een film voor alle leeftijden...

Enkele boekentips

Onze partner Iedereen leest selecteerde een aantal boeken die perfect aansluiten bij het thema van dit jaar.

pdf bestandVoor de allerkleinsten.pdf (203 kB)

pdf bestandVoor de kleuters.pdf (286 kB)

Voor lagere-school-kinderen: pdf bestand6 tot 9 jaar.pdf (214 kB) en pdf bestand9 tot 12 jaar.pdf (207 kB)

Voor jongeren: pdf bestand12 tot 15 jaar.pdf (217 kB) en pdf bestand15 tot 18 jaar.pdf (287 kB)

Met wie kan je samenwerken?

Bibliotheken zijn vaak geïnteresseerd om mee te werken aan dit soort activiteiten. Voor hen is het een manier om mensen kennis te laten maken met hun werking en locatie. Mocht je dus verlegen zitten om een geschikte ruimte, dan is de bib misschien een optie.

Interessante links

Movimento dell'Arte heeft een divers aanbod theaterworkshops voor elke leeftijd. Ook Kip van Troje is te boeken voor een theaterworkshop, van kleuter tot volwassene. Larf! biedt vlammend theater voor kinderen en jongeren.

In volgende theaterproducties wordt er gegoocheld met emoties: Kronkebonker van Kindertheater Sapperdebie, 4hoog voor de allerkleinsten,

Lessen in het donker wil leerlingen enthousiast maken voor film en organiseert vertoningen voor lager en secundair onderwijs op 93 locaties in Vlaanderen. Inclusief educatieve omkadering.... Ook Jekino biedt films en workshops op maat van kinderen, jongeren en hun begeleiders.

Week van de opvoeding 2017