Samen in de natuur

Samen op stap in de natuur is leuk en werkt voor veel mensen rustgevend. Fysieke beweging gecombineerd met de schoonheid van de natuur kan klaarheid brengen en is een verfrissende manier om een aantal zaken op een rijtje te zetten. Een wandeling langs het strand, in het bos of in het park, lekker fietsen, ... Mogelijkheden genoeg. Het zijn ook momenten waarop je kan delen wat je bezighoudt en kan vertellen over je dagelijkse ervaringen en echt kan luisteren naar elkaar, zonder al te veel drukte om je heen. Of om in alle rust uit te praten waar je het oneens over was, want soms is het prettiger om te praten tegen iemand die naast je loopt i.p.v. recht tegenover jou zit en voelt een stilte in het gesprek minder ongemakkelijk.

Of je een activiteit kan organiseren in de vrije natuur hangt natuurlijk van je locatie af. Maar ook in stedelijk gebied zijn er genoeg mogelijkheden om gezinnen samen te brengen in de buitenruimte die er is. Een picknick of spel in het park zijn bijvoorbeeld leuke activiteiten voor ouders en kinderen en creëren een moment van plezierig samenzijn. Of een namiddag op de kinderboerderij, want de band tussen kinderen en dieren is vaak bijzonder.

Met wie kan je samenwerken?

Denk aan partners zoals de Jeugdbeweging. Misschien kunnen zij helpen om een leuke activiteit te verzorgen voor kinderen, jongeren en ouders tijdens de Week van de Opvoeding. 

Ook de bibliotheken zijn een mogelijke partner: vaak hebben ze een zadenbibliotheek en kun je een activiteit organiseren waar ouders en kinderen samen groenten, kruiden of planten inzaaien. 

Natuurpunt organiseert wandelingen, excursies, uitstapjes voor ouders en kinderen die willen genieten van de schoonheid en de rust die de natuur ons brengt. Ook Natuur en Bos organiseert het hele jaar door activiteiten in de vrije natuur.   

Als je liever al fietsend de natuur ontdekt, dan is Provelo een interessante partner. Zij hebben begeleide fietstochten in hun aanbod en routes die je zelfstandig kunt rijden.

Ook het dierenasiel kan een partner zijn. Samen de honden even uitlaten, kan een bijzondere belevenis zijn. Voor jong en oud.

Interessante links

Op een blotevoetenpad zet je al je zintuigen op scherp. Deze vijf vallen alvast in de smaak.

Bij Provelo vind je fietstochten, kaarten, cursussen, enz.

Natuur en Bos organiseert allerlei activiteiten het gehele jaar door. Op hun website kun je zoeken wat er tijdens de Week van de Opvoeding in jouw buurt te doen valt.

Allerlei leuke spelletjes en activiteiten om te spelen in natuur of bos vind je hier.

Specifiek voor Brussel en omgeving heeft Natuurgidsen Brussel leuke tips. 

Natuurpunt organiseert wandelingen, excursies, uitstapjes voor ouders en kinderen die willen genieten van de schoonheid en de rust die de natuur ons brengt:

Hier vind je volledig beschreven wandelroutes in België, op te zoeken per gemeente.

Week van de opvoeding 2017