Oproep proeftuinen buurtgerichte netwerken

Via een oproep die loopt tot eind januari 2019 wil minister Vandeurzen lokale besturen stimuleren en ondersteunen om met dit referentiekader aan de slag te gaan. Hierbij wordt verder gebouwd op de dynamiek die vandaag al aanwezig is in vele buurten en de Huizen van het Kind. Zes buurtgerichte netwerken kunnen starten als proeftuinen met voldoende ruimte om zaken uit te proberen en te leren.

Met deze projectoproep willen we het ontwikkelde referentiekader buurtgerichte netwerken voor kinderen en gezinnen verder uitdiepen. Met de proeftuinen willen we kennis verzamelen over hoe buurtgerichte netwerken voor kinderen en gezinnen vorm krijgen in verschillende contexten en wat de werkzame elementen zijn.

De belangrijkste doelstelling is dat de proeftuinen praktijken opbouwen en laten zien hoe en in welke mate een buurtgericht netwerk iets is waar kinderen en gezinnen beter van worden. Van de proeftuinen en de partners van de proeftuinen wordt gevraagd om hun kennis te delen en de processen binnen hun buurtgericht netwerk te documenteren.

De expertise die ze opbouwen wordt meegenomen bij de verdere beleidsmatige en regelgevende initiatieven die nodig zijn om een rijke omgeving voor kinderen en gezinnen in Vlaanderen en Brussel te realiseren.