Migratie

Mensen hebben zich doorheen de geschiedenis altijd al verplaatst en zullen dat ook blijven doen. Want migratie is van alle tijden en brengt mensen vanuit de hele wereld met elkaar in contact. De redenen om te verhuizen zijn zeer uiteenlopend: op zoek naar een beter leven, om te gaan studeren, voor je job, om dichter bij de mensen te zijn die je liefhebt, op de vlucht voor oorlog of geweld,...

Enkele ideetjes 

Film is een ideale manier om de wereld binnen te brengen. Onze aanraders:

  • In de kortfilm ‘Een giraf in de regen’ (7 – 12 jaar) wordt een moedige giraf het land uitgezet omdat ze in opstand komt tegen Koning Leeuw die al het water uit de streek monopoliseert voor zijn luxezwembad.  
  • ‘Almanya: welcome to Germany’ (vanaf 11 jaar) is een luchtige familiekroniek over Turkse arbeidsmigranten in Duitsland.
  • De poëtische documentaire ‘The art of becoming’ (vanaf 15 jaar) vertelt het verhaal van drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Alle drie hopen ze op een stabiele toekomst in Europa.
  • ‘Mijn tantes uit Gent’ (vanaf 14 jaar) vertelt het verhaal van Jemâa, Saâdia en Fatima, drie vrijgevochten Marokkaanse zussen die in de jaren ’70 naar België migreerden om bij Vlaamse families als kindermeisje aan de slag te gaan. 

Ga op verkenning in een wijk met een rijke migratiegeschiedenis en ontdek waarom mensen op een bepaalde plek wonen. Denk maar aan de Matongé in Brussel, de Sleepstraat in Gent, de kanaalzone en oud-Molenbeek in Brussel, de stationsbuurt en Borgerhout in Antwerpen, ...   

Een greep uit het aanbod van organisaties die je op sleeptouw kunnen nemen: Brukselbinnenstebuiten, zwartvantvolk, Gandante, Vizit

Inspirerend materiaal 

pdf bestandWeek van de Opvoeding_inspiratiebundel Migratie.pdf (943 kB)

Deze en ander inspirerend materiaal kan je gratis ontlenen bij de Kleur Bekennen documentatiecentra. Je vindt ze in Brussel en in elke provincie.  
 

migratie