Mediaopvoeding

Media nemen een steeds grotere rol in in ons leven. Ook in het leven van kinderen en jongeren. Dit roept heel wat vragen op bij ouders en opvoeders. EXPOO zet de belangrijkste inzichten over mediaopvoeding op een rijtje, gaat dieper in op voordelen en risico's van online activiteiten en reikt tips en tools aan om hierover met ouders in gesprek te gaan.

mediaopvoeding
Bijleren?

Op 28 mei 2020 stelden Mediawijs en partners de resultaten van het laatste Apestaartjarenonderzoek voor. Een korte video of uitgebreide resultaten vind je hier terug.

Op 10 mei 2019 stond het Vlaams Mediawijs Congres in het thema 'Onbeperkt mediawijs en bijzonder digitaal'. Een terugblik vind je hier.

Veilig online: De Gezinsbond vernieuwde het hele aanbod vormingen rond vijf thema's (internet en privacy; gamen; social media, cyberpesten en online relaties en seksualiteit). Elk thema bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren. Via de link kan je de vormingen bekijken en aanvragen.

Mediawijs organiseert vorming, MOOC's en congressen.

Ook Mediaraven heeft een uitgebreid vormingsaanbod, ook op maat van jouw organisatie.

Aan de slag: inspirerende voorbeelden en methodieken

Veilig online: vernieuwd aanbod van de Gezinsbond, te combineren met een vorming of om zelf mee aan de slag te gaan. De thema's zijn: internet en privacy, gamen, sociale media, online relaties en seksualiteit en tot slot cyberpesten. 

Sociale media op school: een pakket met theoretische en praktische inhouden van Mediawijs

Mediawijs gamen. Een gaminggids voor begeleiders van kinderen en jongeren.

Factsheets en tipsheets van het NJI per leeftijdscategorie, voor professionals en voor ouders

No hate: omgaan met haatspraak. Een educatieve activiteitenbundel

Het Oké spel van Sensoa, om met jongeren te praten over seksueel overschrijdend gedrag

Interactieve video: het vlaggensysteem van Sensoa toegepast op online seksualiteit en relaties. Met filmpjes per leeftijdscategorie en een printbare handleiding.

Om mee te geven aan ouders