Mediaopvoeding
Media nemen een steeds grotere rol in in ons leven. Ook in het leven van kinderen en jongeren. Dit roept heel wat vragen op bij ouders en opvoeders. EXPOO zet de belangrijkste inzichten over mediaopvoeding op een rijtje, gaat dieper in op voordelen en risico's van online activiteiten en reikt tips en tools aan om hierover met ouders in gesprek te gaan.
Op 10 mei 2019 stond het Vlaams Mediawijs Congres in het thema 'Onbeperkt mediawijs en bijzonder digitaal'. Een terugblik vind je hier.
Op 17 mei 2018 vond de studiedag 'Apestaartjaren: Het Vlaams Mediawijs Congres' plaats.
Mediaraven en Mediawijs hielden, naar tweejaarlijkse traditie, samen het vergrootglas boven het mediabezit en -gebruik van jongeren. Hier vind je de resultaten van het laatste Apestaartjarenonderzoek.
Veilig online: De Gezinsbond vernieuwde het hele aanbod vormingen rond vijf thema's (internet en privacy; gamen; social media, cyberpesten en online relaties en seksualiteit). Elk thema bestaat uit een interactieve module waarin getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts een centrale plaats innemen. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren. Via de link kan je de vormingen bekijken en aanvragen.
Kalender op de EXPOO website
Word mediachoach! Mediacoach is een opleiding voor professionelen die op een educatieve manier werken met kinderen, jongeren of volwassenen en die mediawijsheid willen integreren in hun eigen organisatie.
Kennis en informatie
http://www.childfocus.be/nl/seksuele-uitbuiting/sexting
http://www.childfocus.be/nl/seksuele-uitbuiting/grooming
https://www.druglijn.be/drugs-abc/gamen
https://www.apestaartjaren.be/
http://www.nji.nl/Mediaopvoeding
https://www.mediaopvoeding.nl/
https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/: een dossier van VPNGids Nederland ism experts, over kansen en risico's van internet. Naast dit dossier zijn er nog een aantal losse artikels op maat van ouders:
- over online challenges
- over praten met je kind over veilig internet
- over digitaal ouderlijk toezicht
Veilig online: vernieuwd aanbod van de Gezinsbond, te combineren met een vorming of om zelf mee aan de slag te gaan. De thema's zijn: internet en privacy, gamen, sociale media, online relaties en seksualiteit en tot slot cyberpesten.
Sociale media op school: een pakket met theoretische en praktische inhouden van Mediawijs
Mediawijs gamen. Een gaminggids voor begeleiders van kinderen en jongeren.
Factsheets en tipsheets van het NJI per leeftijdscategorie, voor professionals en voor ouders
No hate: omgaan met haatspraak. Een educatieve activiteitenbundel
Het Oké spel van Sensoa, om met jongeren te praten over seksueel overschrijdend gedrag
Interactieve video: het vlaggensysteem van Sensoa toegepast op online seksualiteit en relaties. Met filmpjes per leeftijdscategorie en een printbare handleiding.
Folders, brochures en andere
- Folder Groeimee: Papa, mag ik online?
- Folder Druglijn over gamen
- Folder Vlaams Netwerk tegen pesten: over pesten en cyberpesten
- Gids voor ouders over gamen (Mediawijs)
- Klik en print cyberpesten (Medianest)
- Klik en print schermtijd (Medianest)
- Klik en print veilig wachtwoord (Medianest)
- Klik en print haatspraak (Medianest)