Kies mee het thema van de Week van de Opvoeding 2019!

De Week van de Opvoeding (van 16 tot 23 mei) zet elk jaar een maatschappelijk relevant thema in de kijker.

Omdat jullie elke dag voelen wat leeft bij gezinnen, horen we graag wat jouw favoriete thema is voor de Week van de Opvoeding.

Laat jouw stem meetellen!

Stemmen kan tot en met maandag 12 november 12u.

Opvoeden, dat doen we samen

Opvoeden staat niet los van alle andere levensdomeinen. Elk gezin legt zijn unieke puzzel: een dak boven je hoofd, zinvol werk, goede zorg, fijne vrijetijd met het gezin, je kinderen groot brengen. Hoe minder muurtjes je als gezin ervaart om de puzzel in elkaar te laten vallen, hoe sterker je in jouw schoenen staat bij het opvoeden. 
Een Week van de Opvoeding waarin we het hebben over het netwerk van organisaties en diensten die jou als gezin ondersteunen op alle domeinen. Want samen sta je sterker. Zo wordt het makkelijker om als ouder je batterijen op te laden en je energieniveau op te krikken. 

Opvoeden los van blauw of roze

Jongens die met poppen spelen en meisjes verkleed als ridder: normaalste zaak van de wereld of botsen ze op gefronste wenkbrauwen? Mogen jongens huilen en mogen meisjes stoer en avontuurlijk zijn? En hoe gaat het er in jouw gezin aan toe? Wie zet de vuilnisbakken buiten en wie zorgt voor het eten? Hoort jouw kind over typische meisjes- en jongensdingen, of gaat het over wat je het beste kan en het liefste doet?
Kinderen opvoeden los van stereotiepe hokjes, maakt het makkelijker om hun eigen identiteit te vinden en biedt hen meer kansen. Want meer dan een jongen of een meisje, ben je een kind dat graag in de modder rolt, van roze houdt, wetenschappen de max vindt en taarten bakken als hobby heeft.

Opvoeden is loslaten

Geef kinderen en jongeren de ruimte en de zuurstof om de straat, de buurt, de wereld te verkennen. Eerst samen met jou, en stap voor stap op weg naar meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Want kinderen hebben recht op ‘vuil spel’. Als ze hun exploratiedrang kunnen uitleven in een veilige omgeving, bouwen ze onvergetelijke herinneringen op.
Letterlijk en figuurlijk een oefening in loslaten, want bij die ontdekkingstocht hoort af en toe ook een bluts en een buil of een gescheurde broek. In ruil krijg je kinderen vol zelfvertrouwen en creativiteit.

Naar welk thema gaat jouw voorkeur uit?
Opvoeden, dat doen we samen
Opvoeden los van blauw en roze
Opvoeden is loslaten
weblogo Week van de Opvoeding