Duurzaamheid

Duurzame ontwikkeling betekent dat er genoeg is, voor altijd en voor iedereen. Inzetten op duurzame ontwikkeling betekent dat je rekening houdt met de behoeften van de huidige generaties zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Het gaat over water, voeding, energie, natuur,...

Enkele ideetjes 

Steek de handen uit de mouwen en ga samen met ouders en kinderen verse groenten en fruit oogsten in een van de vele pluk- of zelfoogsttuinen die Vlaanderen rijk is. Aansluitend kan je een kookworkshop organiseren met al die lekkere, lokale producten. Wedden dat het smaakt… 

Of dompel de kinderen onder in een waterworkshop. Waar en wanneer hebben we water nodig: bij het tandenpoetsen, de afwas doen, vuile kleren wassen, het toilet proper houden, … Ga op onderzoek in je eigen omgeving én in die van andere kinderen wereldwijd. Want voor ons is het normaal dat er elke dag zuiver water uit de kraan stroomt, maar één wereldburger op zes moet meer dan een kilometer stappen om aan veilig drinkwater te geraken. Wat gebeurt er als je de hoofdkraan toedraait en we een halve dag geen stromend water ter beschikking hebben? Hoe voelt het om te moeten nadenken over manieren om aan water te komen en om een tijdje onderweg te zijn om drinkwater te vinden?

Verken verder 

Gloob & Teo zijn twee vrienden die jonge kinderen op pad zetten naar een duurzame wereld waarin iedereen een fijn leven heeft op een gezonde planeet. Op hun site vind je heel wat liedjes, verhalen, prentenboeken en leuke activiteiten die kleuters prikkelen om de wereld te ontdekken, te onderzoeken en in vraag te stellen. 

Djapo is een educatieve organisatie die kinderen keuzes wil leren maken voor een duurzamere wereld en combineert vaardigheden als filosoferen, creatief denken, systeemdenken en actiegericht werken met duurzaamheidsthema’s zoals water, klimaat, handel en afval. Kinderen werken zo mee aan hun recht op een fijn leven op een gezonde planeet. Op hun site vind je heel wat inspiratie en (knutsel)tips om samen met kinderen aan de slag te gaan. 

Inspirerend materiaal 

pdf bestandWeek van de Opvoeding_inspiratiebundel Duurzame ontwikkeling.pdf (654 kB) 

Deze en ander inspirerend materiaal kan je gratis ontlenen bij de Kleur Bekennen documentatiecentra. Je vindt ze in Brussel en in elke provincie.  

duurzaamheid