Domo, Door Ondersteuning Mee Opvoeden

Auteur :

DOMO

Jaar van publicatie :

2018

Thema :

Ondersteuning

Type :

Praktijkbeschrijving


Korte beschrijving

Domo biedt ondersteuning aan huis aan kwetsbare, kansarme gezinnen met kinderen tot 12 jaar.  Domo betekent ‘aan huis’ maar staat ook voor ‘Door Ondersteuning Mee Opvoeden’. De ondersteuning gebeurt door vrijwilligers. Een vaste vrijwilliger gaat éénmaal per week aan huis 
en dit gedurende een ruime periode.  De vrijwilliger steunt het gezin als ‘vriend aan huis’.  De rode draad doorheen de werking is preventie door presentie. 

Het unieke in de Domo-werking is dat één vrijwilliger éénmaal per week bij één gezin aan huis gaat. 

Beschrijving

De Domo-vrijwilliger komt als ‘vriend aan huis’ het gezin steunen, bemoedigen, een stukje levensweg met hen meegaan.  Het unieke in de Domo-werking is dat  één vrijwilliger  éénmaal per week bij één gezin aan huis gaat.
Via steun aan de ouders, wil Domo de kinderen meer toekomstkansen geven, hun talenten aanspreken.
Tegelijkertijd wil Domo deze kinderen in hun huidige situatie ontspanning, genegenheid, stimulansen in de verschillende levensgebieden bezorgen.
Door regelmatige aanwezigheid van de vrijwilliger binnen het gezin wil men de draagkracht en vaardigheden van de opvoeders vergroten, het sociaal netwerk van het gezin verbreden, drempels wegwerken en (preventief) bijdragen tot het welzijn van het kind.

Doelgroep

Domo biedt ondersteuning aan kwetsbare, meestal kansarme gezinnen met kinderen tot 12 jaar. De aandacht gaat zowel naar de ouders als naar de kinderen. 
De aandacht gaat bijzonder naar gezinnen met heel jonge kinderen (beneden 3 jaar) waar de ondersteuning, vanuit het oogpunt van preventie, extra belangrijk is. 

Reageer op deze praktijkbeschrijving
Waar te verkrijgen?