Deze organisaties staan je graag te woord

Deze organisaties organiseren een leuke activiteit en zijn bereid om de pers te woord te staan.

In de provincie Limburg

 • Huis van het Kind Haspengouw

Cathy Dechesne, 0493 25 18 74

Rummenweg 2, 3800 Sint-Truiden

cathy@opvoedingswinkelhaspengouw.be

Organiseert op woensdag 17 mei een dag van de opvoeding voor kinderen en hun ouders. Er is ruimte voor spel en ontmoeting en een divers aanbod aan workshops en randanimatie: blote voetenpad, grime, verteltheater, djembé, ouder-kind-yoga, ...

 • Stedelijke basisschool Kuringen

Inge Bernaers, 0472 90 98 28

Joris Van Oostenrijkstraat 53, 3511 Kuringen

bussebernaers@telenet.be

Huldigt bij de start van de Week een kus- en knuffelzone in op school. Met dit initiatief van SOS Kinderdorpen kan elke ouder zijn kind elke schooldag nog eens goed vastpakken voor ze hen aan de goede zorg van de leerkracht overlaten, want zonder liefde kan een kind niet groeien. 

 • Kinderopvang 't Kadeeke

​Lotte Boulet, 089 65 85 89

Spileind 45, 3650 Dilsen-Stokkem

Lotte.Boulet@dilsen-stokkem.be

Gaat samen met de kinderen aan de slag met emoties. Met gevoelsstokjes kunnen de allerkleinsten laten zien hoe ze zich voelen en tijdens het gevoelensspel kunnen ze praten over hun gevoelens, ze uitbeelden, ... De gevoelsslinger versiert niet alleen de opvang, maar laat ook zien hoe kinderen zich voelen. Ook zelf emoji's en gevoelsbadges maken is een van de geplande activiteiten. En op de gevoelsmeter met meer dan 20 gevoelens en gedachten kunnen de oudere kinderen laten zien wat er in hen omgaat.

In de provincie West-Vlaanderen

 • Huis van het Kind Oostende

Niek Vanmaeckelberghe, 0499 77 06 10

Dienst Kinderopvang, Jeugd, Onderwijs en Sport, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende

Niek.vanmaeckelberghe@oostende.be

Organiseert op woensdag 17 mei een creatief familiesalon en bouwt het Wapenplein om tot een heus kinderspeeldorp. Op vrijdag 19 mei is er tijd voor baby- en peuterfun: na een heerlijke brunch voor alle mama's en papa's kunnen ouders en kinderen deelnemen aan allerhande workshops gaande van gezonde groente- en fruitpapjes maken tot peuteryoga. Op zaterdag 20 mei wordt er samen gespeeld tijdens de 'Peuters in actie'-workshop en wordt opnieuw een creatief familiesalon georganiseerd.

 • Spel-o-theek De Speelplaneet

Wendy Clarebout, 0474 01 02 26

Veurnestraat 278, 8660 De Panne

Wendy.Clarebout@ocmwdepanne.be (beperkt bereikbaar via mail)

Op woensdag 17 mei valt heel wat te beleven: kinderen en hun (groot)ouders kunnen komen genieten van de gevoelige en tedere familiefilm Inside Out en kunnen hun hartje ophalen tijdens de interactieve spelnamiddag voor groot en klein. De jongeren kunnen zich uitleven tijdens een uurtje bubblevoetbal (woensdag) of actief zijn op de trampoline (dinsdag). Op woensdagvoormiddag kunnen ouders terecht in het Huis van Gust voor een leuke, vertrouwelijke babbel. Op donderdag 18 mei kan je hier terecht voor een gezellige avond waar samen gekookt en gegeten wordt.

 • Kinderdagverblijf Berebos

​Sonja Van Laecke, 09 269 85 78

Beernem

Sonja.VanLaecke@partena-kinderopvang.be

Organiseert op donderdag 18 mei een ontmoetingsmoment voor ouders, waar de zelfgemaakte vertelhandschoenen uitgedeeld worden. Door met de vertelhandschoen versjes te brengen, stimuleren ze ouders tot knusse momentjes met hun kind(eren). Momenten waarop samen gelachen, gehuild en gepraat kan worden...

 • Huis van het Kind Poperinge-Vleteringen

Nele Theunynck, 057 33 20 83

Veurnestraat 22, 8970 Poperinge

Nele.Theunynck@poperinge.be

Organiseert op woensdag 17 mei de tweede editie van de gezinsmarkt, waar ouders samen met hun kinderen kunnen proeven van heel wat ontspannende activiteiten. Op vrijdag 19 mei kan samen gelachen worden tijdens de sessie lachyoga. Daarnaast staan ook nog 2 ouderbijeenkomsten op het programma rond communiceren met kinderen en cyberveiligheid.

 • Huis van het Kind Zorgregio Ieper

​Charlotte Caron, 0491 45 29 70

Rijselstraat 38, 8900 Ieper

charlotte.caron@ocmwieper.be

Alle partners samen organiseren een vroege aftrap op zondag 14 mei met 'de leutige toer', een gezinsvriendelijke wandeling in Langemark-Poelkapelle met allerhande workshops en randanimatie.

In Ieper kunnen kinderen zich tijdens de Week uitleven in een speelstraat of genieten van een snoezelruimte en voorleesmoment in de bib. Ouders kunnen er terecht voor een workshop Babymassage en babytaal. In Langemark-Poelkapelle kunnen kinderen en ouders het karikatuurtekenen uitproberen. In Lo-Reninge kunnen gezinnen samen lachen tijdens een heuse lachdemonstratie. Ook in Zonnebeke wordt samen gelachen tijdens een sessie lachyoga en een pop-up fotobooth. In Mesen kan je samen spelen in de speelstraat en in Wijtschate kunnen ouders elkaar ontmoeten tijdens een boekeruilactiviteit met voorleesmomenten.

In de provincie Oost-Vlaanderen

 • Huis van het Kind Zele

​Imke Kint, 052 45 98 16

Markt 45, 9240 Zele

imke.kint@zele.be

Organiseert op woensdag 24 mei een familiepicnic op het Fonteinhof. Aansluitend kunnen gezinnen genieten van de filmvoorstelling 'Zootroplis'.

 • Stad Lokeren

​Nele Bulens, 0497 92 80 22

Sportlaan 2, 9160 Lokeren

nele.bulens@lokeren.be

Organiseert een aantal workshops zoals kleuter- en peuteryoga, samen koken, babygebaren, ... Er wordt ook tijd gemaakt voor uitwisseling en ontmoeting tijdens bijvoorbeeld een ontbijtmoment en de vrouwensportdag. Voor ouders met pubers is er de lezing 'Vitamines voor groei'.

 • Huis van het Kind Gent

09 233 26 02

opvoedingswinkel@stad.gent of huisvanhetkind@stad.gent

Huis van het Kind Gent en partners Opvoedingswinkel Gent, vzw Jong en De Sloep vzw stelden een divers programma samen waarin ieder zijn gading vindt: op dinsdag 15 mei is er een interactieve lezing die inspiratie biedt over hoe je kan omgaan met emoties van kinderen, op woensdag 17 mei wordt samen gelachen tijdens een lachlunch en vieren de speel-o-theken hun 20-jarig bestaan met een feest in de stadshal. Op donderdag 18 mei is er een interactieve workshop over het versterken van weerbaarheid van jongeren. De week wordt afgesloten met inspringtheater 'Emma', een participatief stuk over dagelijks opvoeden.

In de provincie Vlaams-Brabant en Brussel

 • Huis van het Kind Beersel

Ineke Brems, 0478 63 42 95

A.Vaucampslaan 78, 1654 Huizingen (Beersel)

ibrems@landelijkekinderopvang.be

Op dinsdag 16 mei zijn alle ouders en grootouders welkom in het consultatiebureau voor een babycafé 'Samen eten'. In aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen wordt samen gekeken naar de campagnevideo 'Wat als een gewone tafel iets bijzonders wordt'. Op woensdag 17 mei wordt in de namiddag samen gezelschapspelletjes gespeeld. Op donderdag 18 mei staat een info-avond over praten met kinderen op het programma.

 • Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen 

Eline Mechels, 02 300 22 38

Huart Hamoirlaan 136, 1030 Brussel

kenniscentrum.hig@odisee.be

Organiseert op maandag 22 mei een middaglezing over superdiversiteit in kinderboeken. Twee startende auteurs Azmi Latif en Sophia Honggokoesoemo vertellen over hun persoonlijk engagement voor kinderboeken, meertaligheid en het algemeen belang van superdiverse kinderliteratuur.

 • Kinderdagverblijven VUB Jette en Elsene

​Frieda Fiers (Jette), 0476 54 48 42, huisvanhetkind-jette@vub.be

Christine Merckx (Elsene), 02 648 38 75, kinderdagverblijven@vub.be

In Jette gaat op dinsdag 16 mei een oudercafé 'Meertaligheid' door, waar ouders samen praten over de uitdagingen en de vragen die opvoeden in een meertalige context met zich meebrengt.  Op woensdag 17 mei organiseren alle partners van het Huis van het Kind Jette een buurt- en ontmoetingsfeest, met allerhande workshops en randanimatie zoals kinderyoga, babymassage, ecologisch verluieren, kindergrime, oude volksspelen, ...

In het kinderdagverblijf in Elsene kunnen ouders en kinderen samen creatief aan de slag tijdens het kunstkriebelsproject. Samen experimenteren met materialen als gras, rozenblaadjes, wortelsap en rode biet. 

In de provincie Antwerpen

 • Huis van het Kind Malle

​Danny Delsemme, 03 320 98 57

Blijkerijstraat 53, 2390 Malle

danny.delsemme@malle.be

Biedt een uitgebreid programma aan met voor elk wat wils: op dinsdag 16 mei en op dinsdag 23 mei wordt in samenwerking met de Gezinsbond een vormings- en netwerkmoment georganiseerd, Op woensdag 17 mei wordt de grootouder in de kijker gezet en zullen grootouders voorlezen, samen breien, ... in de buitenschoolse opvang. Op donderdag 18 mei viert 'De Speelbabbel' zijn 5-jarig bestaan samen met alle ouders en grootouders. Op vrijdag 19 mei wordt in de voormiddag een uitblaascafé georganiseerd voor ouders en grootouders met een gebakjesbuffet, een kinderkoor, een kinderopvang,... Vrijdagavond 19 mei kan samen gelachen worden tijdens de theatervoorstelling 'Opvoeden is gemakkelijk'. 

 • Huis van het Kind Heist-op-den-Berg

​Ilse Verbeeck, 015 23 87 80

Stationsstraat 2, 2220 Heist-op-den-Berg

huisvanhetkind@ocmw-heist-op-den-berg.be

Heel wat activiteiten voor (groot)ouders en kinderen, zoals samen koken op woensdag 17 mei, samen ontspannen tijdens de ouder-kind-yoga op donderdag 18 mei, samen wandelen tijdens de wandeldoetocht op zaterdag 20 mei en samen lachen tijdens een hilarische voorstelling van Inspinazie 'Opvoeden, gewoon doen!' op dinsdag 23 mei.

 • Huis van het Kind Balen, Dessel, Mol, Retie

​Hanne Hooyberghs, 014 38 90 39

Pastorijstraat 2, 2480 Dessel

lore.vleugels@ocmwdessel.be

Organiseert op woensdag 17 mei een Dag van de opvoeding in het Provinciaal Domein Zilvermeer te Mol, met verschillende standhouders, kindergrime, voorleesmomenten, kinderyoga, een kleurwedstrijd, ...

 • Huis van het Kind Herenthout

​Winnie Croonenborghs, 014 50 27 76

Zwanenberg 27, 2270 Herenthout

winnie.croonenborghs@herenthout.be

Organiseert op woensdag 17 mei ‘Pauze in ’t Park' voor alle kinderen met hun (groot)ouders, tantes, nonkels, neefjes, nichtjes … Ze kunnen er genieten van allerlei leuke activiteiten: Verteltheater Kamishibai, Kaartspel, Kindermassage, Blote voetenpad, Kaartenzoektocht, Reuzeschilderij, PretCamionette, Springkasteel, Spelotheek, Ouderterras, Optreden muziekschool, Sportsnack, Lachyoga, Peuterturnen, Reuze picknick en een Workshop toneel.

 

Week van de Opvoeding Kuringen
Kussen en knuffelen aan de schoolpoort in Kuringen
weblogo Week van de Opvoeding
Week van de Opvoeding vertelhandschoen Partena
Partena Kinderdagverblijven gaan aan de slag met de vertelhandschoen