De natuur in!

Bewegen in de natuur is leuk en werkt voor veel mensen rustgevend. Een wandeling langs het strand, een boswandeling, lekker fietsen, ... Mogelijkheden genoeg. Bovendien maakt de schone lucht het gemakkelijk om eens heel diep adem te halen. Een goede gewoonte die gezinnen ook thuis helpt om even stil te staan bij wat er nu is.

Wat heb je nodig?

Of je een activiteit kan organiseren in de vrije natuur hangt natuurlijk van je locatie af. Maar ook in stedelijk gebied zijn er genoeg mogelijkheden om gezinnen te laten genieten van de buitenruimte die er is. Een picknick of spel in het park zijn bijvoorbeeld leuke activiteiten voor ouders en kinderen en creëren een moment van plezierig samenzijn.

Met wie kan je samenwerken?

Denk aan partners zoals de Jeugdbeweging. Misschien kunnen zij helpen om een leuke activiteit te verzorgen voor kinderen, jongeren en ouders tijdens de Week van de Opvoeding. 

Ook de bibliotheken zijn een mogelijke partner: vaak hebben ze een zadenbibliotheek en kun je een activiteit organiseren waar ouders en kinderen samen groenten, kruiden of planten inzaaien. 

Natuurpunt organiseert wandelingen, excursies, uitstapjes voor ouders en kinderen die willen genieten van de schoonheid en de rust die de natuur ons brengt. Ook Natuur en Bos organiseert het hele jaar door activiteiten in de vrije natuur. 

Als je liever al fietsend de natuur ontdekt, dan is Provelo een interessante partner. Zij hebben begeleide fietstochten in hun aanbod en routes die je zelfstandig kunt rijden. Ook verzorgen ze een fietscursus voor kinderen die graag met de fiets naar school zouden gaan. Als je weet dat dit veilig kan, kun jij als ouder met een gerust hart je kind uitzwaaien. Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen én durven om los te laten …

Interessante links

Bij Provelo vind je fietstochten, kaarten, cursussen etcetera:

Natuur en Bos organiseert allerlei activiteiten het gehele jaar door. op hun website kun je zoeken wat er tijdens de Week van de Opvoeding in jouw buurt te doen valt.

Allerlei leuke spelletjes en activiteiten om te spelen in natuur of bos vind je hier.

Specifiek voor Brussel en omgeving heeft Natuurgidsen Brussel leuke tips. 

Natuurpunt organiseert wandelingen, excursies, uitstapjes voor ouders en kinderen die willen genieten van de schoonheid en de rust die de natuur ons brengt:

Hier vind je volledig beschreven wandelroutes in België, op te zoeken per gemeente.

De Vlaamse Overheid wil met de werking Jeugd, Ruimte, Omgeving en Milieu (JeROM) jeugdgroepen de natuur laten beleven. Klik hier voor informatie en tips

Klik hier voor informatie over het blotevoetenpad en laat je inspireren.

 

 

 

Ga de natuur in
Snel naar