Buurtwandeling Hasselt: het verslag

Gemeente Overpelt won voor Limburg de buurtwandeling die EXPOO ism Studio Globo weggaf voor de Week van de Opvoeding. Op woensdag 16 mei ging de enthousiaste kinderraad op wandeling in Hasselt, Runkst. Johan Snyders van Kind en Gezin stapte mee als reporter en bezorgde ons een fotoverslag!

De Wereldburgers van Overpelt vormen samen al een tijdje de kinderraad van Overpelt. Ze inspireren hun dorp met foto’s en verhalen. Vandaag komen ze zelf inspiratie zoeken in Runkst, een wat verstopte buurt van Hasselt. Waar ze Hasselt van kennen? “Van shoppen en de bioscoop.”

studio globo
buurtwandeling studio globo

Om iedereen voor de buurtwandeling op het goede spoor te zetten, krijgen ze van Studio Globo elk een tasje mee met een foto en het verhaal van een inwoner. Wie woont of werkt op welke plek? De speurneuzen staan op scherp, de tocht kan beginnen.
 

buurtwandelingBijna onmiddellijk passeren ze de mooiste muren van Hasselt.
“Is dat graffiti? Lijkt wel geschilderd.” Meteen ontdekken ze het talent van een eerste personage.
 

buurtwandeling

Langs verdoken parkjes en pleintjes komen ze aan in de Kringwinkel. De meesten kennen de kringwinkel uit hun buurgemeente Neerpelt. 
 

buurtwandelingEnkele jongens en meisjes bezoeken voor het eerst een Kringwinkel. Maar ook wie de Kringwinkels wel als kent, ontdekt wel iets nieuws: 'Dat de Kringwinkel er ook voor het milieu is, wist ik niet.'

buurtwandeling“Gebruiken ze het geld van de kassa om de mensen die er werken te betalen?” Het antwoord is ja, hoewel de Kringwinkel ook voor sommige medewerkers een toelage krijgt.

buurtwandelingDeze medewerker legde al zijn passie voor zijn job in de Kringwinkel in zijn uitleg aan de groep. Ze hingen dan ook aan zijn lippen. 

buurtwandelingGeen hoekje bleef onbezocht.
“Wij willen in Overpelt ook een Kringwinkel”
Nu ja, als Overpelt en Neerpelt straks één gemeente worden, komt dat vanzelf in orde, niet? “Nee, eentje in Overpelt zou echt goed zijn”, is de mening.
 

buurtwandelingLize van de Jeugddienst uit Overpelt neemt de groep op sleeptouw.

buurtwandelingOp naar de volkstuintjes. Al snel sommen onze speurneuzen de voordelen op.
“Groenten uit de moestuin zijn gezond en lekker.” “En in de grote tuin leer je andere mensen kennen.” “Als je met vakantie gaat, kan je voor elkaars groenten zorgen.” “Als je iets niet weet, kan je aan elkaar raad vragen.” “Je kan groenten delen." Deze wereldburgers zullen later een reusachtige moestuin aanleggen, lijkt het wel!
 

buurtwandelingTijd voor een groepsfoto