Breng ouders samen

Samen tafelen is een sociaal gebeuren. Het zijn ideale momenten om te luisteren naar elkaars belevenissen en tijd en aandacht te hebben voor elkaar. Breng ouders samen rond de tafel en probeer uitwisseling tussen ouders te stimuleren. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een aantal gespreksstarters gespreid op de tafel leggen: 'Om welke uitspraak van je kinderen heb je hard moeten lachen?', 'Wat was leuk vandaag?', 'Wat doe je als je verdrietig bent?', 'Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?', enz. Vaak vormen ze de start van een boeiend gesprek. Ouders ontmoeten er vast gelijkgestemden en ook andersgestemden. Het verruimt hun blik en kan hen op andere ideeën laten komen. Die diversiteit zorgt ervoor dat opvoeden voor iedereen anders is en tegelijk vaak zo herkenbaar.

Je zou kunnen kiezen voor een ontbijt of brunch, een hapjesbuffet waar iedereen een hapje meebrengt, een picknick, ... Of waarom je niet eens wagen aan de langste tafel? 

Met wie kan je samenwerken?

Om een oudercafé of praatgroep te begeleiden informeer je bij je lokale Opvoedingswinkel of je kan contact opnemen met de Gezinsbond. Hun ‘Bijtankenathome’-formule zorgt voor een moderator die bij een van de ouders thuis het gesprek begeleidt.

Interessante links

Bijtanken@home

 

Week van de opvoeding 2017