Vormingen en trainingen

EXPOO organiseert over verschillende thema's vorming- en trainingssessies. Voor dit aanbod werkt EXPOO steeds samen met experten uit het werkveld.

Werken met groepen: OO10-stress

EXPOO biedt i.s.m. Kwadraat (CAW Antwerpen vzw) een train-de-trainer aan om aan de slag te kunnen met de oudertraing OO10-stress voor ouders van tieners.

Datum: vrijdag 22 november 2019

Basismodule: Pedagogisch adviseren

Een tweedaagse training die bestaat uit een mix van theorie en praktijk over pedagogisch adviseren aan ouders van kinderen en jongeren.

Data: maandag 14 oktober en maandag 21 oktober 2019

Deze vorming is volzet. Je kunt je niet meer inschrijven. Ben je geïnteresseerd in deze vorming, laat het weten via het interesseformulier. Bij voldoende interesse organiseren we een nieuwe vorming.

 

Rots & Water© training

EXPOO biedt jullie de kans om de driedaagse Rots & Water© training te volgen in België. Rots en Water is een psychofysieke training die zich richt op de ontwikkeling van sociale competenties van kind, jongere en jong volwassene (4 - 18+), het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld.

Data: woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 oktober 2019

Deze vorming is volzet. Je kunt je niet meer inschrijven.  Ben je geïnteresseerd in deze vorming, laat het weten via het interesseformulier. Bij voldoende interesse organiseren we een nieuwe vorming.

Startdagen Huizen van het Kind

Om de startende Huizen van het Kind te ondersteunen organiseert EXPOO en Kind en Gezin in de loop van 2019 drie startdagen, waar we samen willen nadenken over hoe we de Huizen van het Kind kunnen uitbouwen tot laagdrempelige basisvoorzieningen voor en van gezinnen. 
De eerste startdagen vonden plaats in februari, de tweede reeks in juni. De derde reeks startdagen zal doorgaan in oktober en november 2019. Meer info na de zomer op de EXPOO- site.

Samenwerken in een netwerk

In deze workshop focussen we op samenwerken in je Huis van het Kind. Wanneer je gezinnen vanuit een geïntegreerde, inclusieve en participatieve werkwijze wil ondersteunen, moet je samenwerken. Dit is niet altijd gemakkelijk, zeker wanneer de partners talrijk en divers zijn. Maar samenwerking is een must, wil je het verschil maken voor gezinnen. Wat zegt de theorie over samenwerken en wat betekent het concreet voor jou?

Datum: donderdag 24 oktober 2019

Deze vorming is volzet. Je kunt je niet meer inschrijven. Ben je geïnteresseerd in deze vorming, laat het weten via het interesseformulier. Bij voldoende interesse organiseren we een nieuwe vorming.

Interesse voor een vorming?

Heb je interesse in een vorming die door EXPOO wordt georganiseerd? Laat het ons weten via dit formulier. 

Bij voldoende interesse zal EXPOO deze vorming opnieuw aanbieden en brengen we jou hiervan op de hoogte.

Werken met groepen

Een twee- of driedaagse vormingsmodule over het werken met groepen. Zowel groepsdynamica, het opzetten van een oudercursus als ervaringsgericht groepswerk komen aan bod.

Werken met groepen: Nieuwe Autoriteit

In samenwerking met Sven Bussens Oplossingsgericht Centrum/HoGent ontwikkelde EXPOO een methodiek voor professionelen ter ondersteuning van ouders met jongeren.

Met deze 'Train de Trainer' voor professionelen leer je werken met oudergroepen vanuit het concept Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet binnen de Preventieve Gezinsondersteuning.  Deze driedaagse training is een praktische training om de methodiek te implementeren in de eigen voorziening. Je gaat aan de slag met de publicatie 'Waakzaam zorgen voor tieners'.

 

Werken met groepen: Eerste hulp bij emoties van tieners

Tijdens deze tweedaagse training van EXPOO i.s.m. UGent leer je om ouders van jongeren te ondersteunen in het omgaan met emoties vanuit de Zelf-Determinatie Theorie.

 

Werken met groepen: Groepsdynamica

Tijdens deze praktische vorming verdiepen we ons in de algemene kenmerken en werkzame elementen in het werken met groepen binnen de Preventieve Gezinsondersteuning.

Ontmoeting en ontmoetingsplaatsen

Een tweedaagse vorming, aangeboden in samenwerking met het VCOK, over het organiseren van ontmoeting en ontmoetingsplaatsen.

Workshop 'Communiceren vanuit je Huis van het Kind'

Hoe breng je je boodschap en je aanbod van het Huis van het Kind tot bij de gezinnen?

EXPOO organiseert een actieve workshop over waarom, wat, naar wie en hoe je kan communiceren vanuit je Huis van het Kind.

Methodiekendoos Ouders in Huis & Kids in Huis

Hoe kan je ervoor zorgen dat je Huis van het Kind een plek voor en van ouders en kinderen en jongeren wordt. Tijdens deze dag leer je werken met de methodiekendoos 'Ouders in Huis' en 'Kids in Huis'.

Communiceren met ouders

In de vorming 'Communiceren met ouders' buigen we ons over hoe je als niet-opvoedingsdeskundige kan praten met ouders over het opvoeden van hun kind(eren).